6 Temmuz 2019 Cumartesi

gitar bölümleri

Genellikle elektronik gitar ile karıştırılan bu gitar modeli devasa bir gövde yapısına sahiptir ve jazz müzik ses karakteristiğine uygun sesler çıkarmak için tasarlanmıştır. Elektronik gitarların gövdeleri yalnız parça ağaçtan oluşurken jazz gitarlar içi yüzde yüz boş ya da yarı boş olarak akustik ses üretirler.
9. Weissenborn Gitar:

Üreticisinin ismini piyasa bu gitar 1920 ve 1930' lu zamanlarda Los Angeles' ta Hermann Weissenborn tarafından üretilmiştir. Yaklaşık 5000 tane Özgün enstrüman üreten weissenborn gitarlarının kaç tanesi sağlam şekilde günümüze kadar gelebilmiş her hangi bir bilgi sahibi değiliz. Weissenborn gitarlar başka gitarlardan başka şekilde birçok kalın bir sap yapısına sahiptir. Elimizle kavramamız imkansızdır. Bu sebeple kucağa oturtulup parmakları yüzeyinde kaydırmak suretiyle icra edilen gitar türüdür. Bu çalma tekniğinin ismi ise lap Steel dir.
10. Perdesiz  gitar :

Ünlü müzisyenimiz Erkan Oğur tarafından hayata geçirilen bu gitar türü klasik gitar bu gibi görünse de gerçekte ses yetenekleri olarak çokça daha kapsamlı ve büyük sesler verebilme yeteneğine sahiptir. Fretleri olmayan bu gitar Türk müziğindeki fasıla sesleri vermesi için imal edilen bir gitardır. Daha ilerleyen zamanlarda çokça telli ve elektronik perdesiz gitar bu gibi varyasyonları üretilmiştir.

Elektrogitar fazla basit bir tanımla tellerin titreşimini gövdesinde bulunan manyetikler sayesinde elektriğe çeviren ve böylece amfiye bağlandığında yüksek miktarda ses alınabilen gitardır. Diğer gitarlar bunun gibi elektrogitarlar da sap, gövde ve bas olmak üzere üç ana bölümden oluşur. Bu arada bazı elektrogitarlarda bas bulunmayabilmektedir. Gitarda gövde, manyetikleri, sesin tonu ve seviyesini ayarlayan denetim devrelerini içeren ve tellerin bir ucunun bağlandığı bölümdür. Teller, köprü isim verilen metal bir donanm üzerinden geçenek ya gövdeye doğrudan ya da köprünün kendisine bağlanmaktadır. Tellerin derhal altında, köprüyle sap içinde yer alan, tellerin Mekanik titreşimini elektriğe çeviren manyetikler, gövdenin içine yerleştirilen elektronik ses-ton denetim devresine bağlıdır. Bu devre, manyetiklerden gelen sinyalin, amplifikatöre gitmeden evvela tonunda ve ses seviyesinde değişiklik yapmak için kullanılır. Ayrıca yine gövdedeki manyetik seçici anahtar, sesin rengini deştirmek için istenilen manyetik ve ya manyetiklerin seçilmesini sağlar. Gövdenin sapla birleştiği yerin alt taraf, sapın beden içindeki perdelerine basit ulaşılması için, içeri doğru oyuk şekilde yapılabilir (Single Cutaway). Bazı gitarlarda bu oyuk hem altta hem de üstte olabilmektedir (Double cutaway). Gövdenin sekli, gitar oturarak veya ayakta çalınırken en iyi dengeyi sağlayacak genişlikte tasarlanır. Daha çok rock müzikte kullanılır, çoğu rockçı elektro gitar kullanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder